Vårt webbsidesystem har uppdaterats. Använd Glömt lösenordet?-funktionen för att få ett nytt lösenord. Din e-postadress är ditt användarnamn.

Furaha betyder glädje på swahili. Vi vill sprida evangeliets glädjebudskap och inspirera till missionsarbete genom att framföra sånger från kristna kyrkor i hela världen. Furahakören grundades år 1974 och är en av Finska Missionssällskapets musikgrupper.

 

                              

 

SÅNGARE, SE HIT! Vill du sjunga om Gud på många olika språk? Gillar du att resa runt i vårt land, och även utomlands? Älskar du att träffa nya människor och att skapa musik tillsammans? Kom i så fall med och sjung i Furahakören! Vi övar INTE varje vecka, utan träffas ca 1 gång/månad för att öva och sjunga på olika tillställningar och i församlingar. Sångare från hela landet är hjärtligt välkomna med! Vi har höstterminens första övning fredagen den 26.8. Vänligen kontakta mig för mera information och detaljerad tidtabell. Välkommen! 

ATTENTION SINGERS! If you like singing about God in many languages, relish the idea of traveling around the country and even to other countries, love meeting new people and making music together, then come sing with the Furaha choir! There are NO weekly rehearsals with Furaha, but instead, we meet about once a month to rehearse and sing at various events and churches. so singers come from all over the country! We will have the first rehearsals this fall on August 26th. Please contact me for more information and a detailed schedule. Looking forward to making music with you! 

 

Fiona Chow
furahadirigent@gmail.com

 

Program på kommande våren 2017

 

Hej gospelsångare! Furahakören, His Master's Noise och Borgå stift ordnar en gospelweekend i Helsingfors med gospelartisten Ray Sidney från USA. Anmälan och mera info:

www.gospelflowfinland.wordpress.com

 

Vårens schema:

Fre 6.1 kl 10-12 Gudstjänst i Sundom kyrka

Fre 6.1 kl 13-15 Gudstjänst i Trefaldighetskyrkan i Vasa

Fre 6.1 kl 18-20 De vackraste julsångerna i Smedsby

Lö 7.1 kl 15-20 Övning och julfest i Gamla Vasa kyrkas församlingshem

Sö 8.1 kl 10-12 Gudstjänst i Korsholms kyrka

Sö 8.1 kl 13-15 Gudstjänst i Internationella församlingen i Brändö

Lö 11.2 kl 10-16 Övning i Johannes församling

Sö 12.2 kl 10-11.30 Gudstjänst i Johannes församling

Fre 17.3- Sö 19.3 Gospel Flow

Lö 25.3 10-16 Övning på FMS

Sö 26.3 9-15 Keikka i Borgå svenska församling

Fre 19.5- Sö 21.5 Finska Missionssällskapets tvåspråkiga fest i Åbo

17-20.8 Sommarläger på Sjömansro

 

Senaste evenemang

 

Furaha goes Österbotten 6 – 8 januari 2017

 

Någon vecka före jul fick jag frågan om jag ville skriva några rader om Österbottenkeikkan. Det tyckte jag att jag nog kunde. När det sedan var dags för keikkan och dags för att skriva om veckoslutet konstaterade jag: det blir nog inte bara några rader. I min väderleksdagbok för 3 år framåt har jag 8 rader att skriva om varje dag på. Speciellt fredagen blev väldigt förkortad i den så det är bra att jag kan skriva lite mera om veckoslutet på Furahakörens hemsida.

Denhär gången satt vi ca. 6½ timmar på Onni-bussen. Det var inte det varmaste så jag var glad över filten som jag köpte från IKEA dagen före. Jag satt på övre våningen och hade is på insidan av fönstret. Termometern ute visade – 17 grader.

Vi kom fram till Vasa 23-tiden på kvällen och fick ett varmt mottagande av missionssekreteraren i Vasa församling, Martin Sandberg. Han hämtade upp oss med en minibuss och Gina, projektsekreterare för invandrararbete, Vasa kyrkliga samfällighet väntade också på oss med en varm bil. När vi kom fram till Alskathemmet väntade kvällste.

 

Fredag:

Efter en något kortare natt var det dags för frukost redan kl. 7. Kl. 8 hämtade Martin oss från lägergården och skjutsade oss till Sundom kyrka. Jag blev glad över att se att missionen var så tydlig i kyrkan. Genast när man kom in till kyrkan fanns en klar och tydlig affisch om församlingens missionsprojekt. Efter högmässan var det dags för kyrkkaffe med missionsinformation.

Efter kyrkkaffet var det dags att åka in till Vasa centrum. Dags för gudstjänst i Trefaldighetskyrkan. Kyrkkaffe och missionsinformation. Både i Sundom och i Trefaldighetskyrkan hade gamla Furahor dykt upp för att lyssna och sjunga med.

Middag på stan. Kotipizza enligt eget val.

Efter ett kort besök i den lokala Alepan gick färden vidare till Smedsby församlingsgård. Där tackade Martin för sig och Korsholms församling tog över skjutsen.

När man har sjungit med i Furaha under många år har man hunnit besöka många församlingar flera gånger om. Kören har besökt både Sundom, Vasa och Korsholm tidigare så det var bekanta platser. Men av olika orsaker kommer man ihåg en del keikkor bättre än andra. I Smedsby församlingsgård fylldes jag av tacksamhet till Gud. Tacksamhet över Hans godhet över kören, hans verk, och tacksamhet till alla korister som sjunger i kören. Utan er korister skulle vi inte ha någon kör.

De vackraste julsångerna i Smedsby församlingsgård blev en perfekt avslutning på dagen. Jag fick sjunga diskantstämman i några sånger. Och jag fick också sjunga en av mina absoluta favoriter bland julsångerna. Pekka Simojokis ”Tulkoon joulu”, den här gången på svenska.

Dags för kvällste på Alskathemmet.

 

Lördag:

God frukost. Damerna hade bastu på förmiddagen. Sen var det dags för andakt och övning.

Vid lunchen var det dags för en tävling. Undertecknad hade bakat pepparkakor med en speciell kryddning, nämligen lakrits. Ingen gissade rätt, så jag lottade ut priset.

Efter middagen var det dags att åka iväg till Korsholms församlingshem. Vi deltog under KU´s julfest. Kvällens huvudtalare var Leon Jansson, tidigare ordförande i Furahakören. I slutet av tillställningen tackade kyrkoherde Bernt Berg för sången och meddelade att alla som deltagit med sång, tal eller hjälpt till i köket skulle få en gåva som tack. Vi fick varsin bricka med Korsholms kyrka på. Före vi for från församlingshemmet fick vi en paj med oss till kvällsbit.

Tillbaka till Alskathemmet. Nu fick herrarna bada bastu.

 

Söndag:

Dags att packa ihop och ta farväl av Alskathemmet. På vägen till Korsholms kyrka körde vi en liten omväg över Replotbron. (Finlands längsta bro ☺ ) Det var inga problem att åka över den. Om jag kommer ihåg rätt var vindhastigheten 0 m/s. Gudstjänst med kyrkkaffe. Vi tackade Korsholms församling för att vi fick komma och Martin tog över skjutsen igen.

Dags för vår sista keikkan för helgen på Brändö. Det var den internationella församlingen som hade gudstjänst så allt gick på engelska. Efter gudstjänsten fick vi ännu mera mat.

Dags att lämna Vasa och Korsholm för denhär gången. Martin önskade oss en trevlig resa, Guds frid och välkomna tillbaka. Vi överlämnade en gåva som tack för skjutsen och all service.

När vi stod och väntade på Onni-bussen fick vi reda på att det hade blivit lite fel på en av Onni-bussarna så vi fick åka Vasabussar till Tammerfors och byta till Onnibus där. Vi fick en svenskspråkig chaufför och en hjälpchaufför från Onnibus, båda med bra humor. Det fanns inget wc-papper i bussen så vi tog en paus i Jalasjärvi för att köpa hushållspapper. (Det fanns inget wc-papper där vi stannade.)

Vi kom så småningom tillbaka till Helsingfors. För egen del kom jag hem trött, men med ett stort leende på läpparna. Ett veckoslut fyllt med skratt och härlig körgemenskap var över. Under veckoslutet bestämde jag mig för en sak. Jag åker med till Ryssland!

Tack himmelske Far för Furahakören.Tack för alla korister och för att du för oss framåt. Tack för förmånen att få vara med och sprida glädjen och budskapet om Dig.

Ett stort TACK till Vasa och Korsholms församlingar för ert varma mottagande.


Nina Forss

 

Keikka i Redeemed Christian Church of God 

Den 10 december hade kören ett framträdande i församlingen Redeemed Christian Church of God i Esbo. Temat för kvällen var "En kung är född" och det glädjefyllda budskapet förmedlades genom predikan och sång av bl a församlingens egna kör. Den afrikanska kören visade vad det innebär att hängivet lovprisa Gud. Det var en välsignad kväll!

 

Gudstjänst i IEC

I november deltog kören i en gudstjänst i International Evangelical Church. Denna gång fick församlingen vara med och sjunga en del. Det var speciellt att få sjunga Hosianna på engelska.

 

Inbandning för det nya psalmbokstillägget

Den 17 september hade kören förmånen och äran att banda in tre sånger för det nya psalmbokstillägget. Sångerna som spelades in i Snappertuna kyrka kommer att spelas under YLE:s radioandakter. Då kommer lyssnaren att få höra språk som zulu och shona.

 

Keikka i Hangö

4 september var det dags för höstens första keikka. Garden party vid prästgården.

Vi besökte det härlig prästparet Anders och Ebba Laxell som öppnade sitt hem och sin gård för oss och för församlingsborna.
När vi kom dit fick vi kaffe och paj. Vi övade och sedan var det dags för mat, musik och kaffe med kaka. Thai-maten var verkligen god!

En orsak till att vi besökte Hangö var för att träffa Anna-Lena Särs, FMS missionär i Senegal. Hon hade varit hemma i Finland i sommar och har då besökt sina understödjande församlingar i Borgå stift.

Anna-Maria berättade om sitt arbete i Senegal, vi sjöng våra egna sånger och även sånger från det nya psalmbokstillägget tillsammans med församlingen. Det var härligt att få sjunga Tore w. Ass Helig tillsammans med församlingens gospelkör.

Dagen påminde mig om Hebr. 13:1-2 där det står: Håll syskonkärleken levande. Glöm inte bort att visa gästfrihet, för genom gästfrihet har några fått änglar till gäster utan att veta om det.

 

Furahas sommarläger 21.7-24.7

Så var det dags igen. Körens sommarläger.

För andra året i rad hölls sommarlägret på Sjömansro i Lappvik. Nya och gamla korister fick chans att lära känna varandra under några fina sommardagar.

För flera i kören var det äntligen dags för sommarens första dopp i havet, med en varm och skön bastu som väntade efteråt.

Förutom en hel del sång hade vi också tid för bärplockning, paddling samt roliga och intressanta diskussioner in på natten.

Som traditionen bjuder höll kören sitt valmöte under sommarlägret. Under valmötet valdes ny styrelse och några stadgar ändrades.

Något som verkligen uppskattades under lägret var den mycket goda och mättande maten, tillagad av Tatjana Meyer, som vi bjöds på.

 

Högmässa i Sibbo församling och missionslunch 

I slutet av maj deltog kören i högmässan i Sibbo församling. Vi sjöng också under missionslunchen efteråt. Då fick vi även bekanta oss med arbetet bland funktionshindrade som församlingen understöder i Dessie-området i Etiopien. 

 

Välgörenhetskonsert 

Den 27.5 deltog kören i en konsert till förmån för Bondoaid, en kristen organisation som bedriver välgörenhet i Kenya. Vi fick höra mycket om detta småskaliga men välfungerande missionsarbete. Det var trevligt att även få sitta och umgås och äta delikat sukuma wiki. Flera av koristerna kunde efteråt konstatera att det kändes meningsfullt att vara med.

 

Vårkonsert

Lördagen den 15 maj höll kören en konsert i Kasbergets kyrka. Även om publiken var fåtalig var det en bra stämning under konserten, och kören fick positiv feedback från flera ur publiken. Det är alltid roligt när en körmedlem framför en bra presentation av kören och så gjorde dagens speaker Ilkka Haukilahti. 

 

Gospelhelg 

Kören hade förmånen att arrangera evenemanget Gospel Flow den första helgen i mars.  På fredag kväll och lördag för-och eftermiddag hölls en workshop i gospel som drogs av gospelsångaren Ray Sidney. På lördag kväll fick projektkören på ett 40-tal personer presentera vad den hade lärt sig under helgen. På söndagen sjöng några från projektkören i Andreaskyrkans gudstjänst.

Det var tredje året i rad som Gospel Flow ordnades med Ray i Helsingfors. Glädjen var påtaglig bland åhörarna som sjöng med och dansade.

Gospel betyder evangelium som i sin tur betyder "glatt budskap". Furaha betyder glädje på swahili. Tillsammans visade sig gospel och Furaha bli en lyckad kombination.

Ett stort tack till den huvudansvariga, körens eminenta dirigent Fiona Chow, som arbetat hårt för att ro i land detta projekt!

 

En helg i Västra Nyland

Lördagen den 21.11 hade kören en middagskonsert i Pojo församlingshem. Evenemanget gick under namnet Mat & Misson & Musik. Anna Maria Böckerman gjorde en utsökt middag med för-, huvud- och efterrätt. Konferencieren Niina Kallio behandlade temat mission med att berätta om sin tid som kulturproducent i Tanzania och om Karis-Pojo svenska församlings missionsarbete i Etiopien och Senegal.

Förutom kören, bjöd Peregrinus-kvartetten på ett vackert musikaliskt inslag. På söndagen deltog Furaha i gudstjänsten i Karis kyrka.

 

Gudstjänst i Andreaskyrkan 18.10

Furahakören var med och inledde ansvarsveckan i en familjegudstjänst tillsammans med Missionskyrkan och Helsingfors Babtistförsamling. Denna gång ledde kören lovsången, vilket var en fin upplevelse.

 

Sommarlägret 20-23.8

I år hade Furaha glädjen att för första gången få hålla till på Sjömansro i Lappvik och ha sitt läger där. Ett trettiotal sångare dök upp till den rofyllda och idylliska platsen vid havet.

Vi övade in en ny repertoar, hade lekar, paddlade kanot och badade bastu. Körens eminenta dirigent fick lära sig att en bastukväll vid havet innebär att man inte nöjer sig med bara ett bastubad, utan flera, som därtill åtföljs av friska kallbad i havet.

På lördagens valmöte valdes nya medlemmar i styrelsen samt ordförande. Körens planerade Asienresa och den nya dräkten behandlades även på mötet.

Vädret var alldeles fantastiskt och stämningen fin. Dessa dagar var betydelsefulla för gemenskapen inom kören.


 

 

Missionsfesten i Esbo

Den 6-7.6 deltog Furaha i Finska Missionssällskapets missionsfest Tillsammans på Kungsvägen. På lördagen sjöng kören en del egna sånger under en samling. Söndagen inleddes med sing-in tillsammans med kören och senare under dagen var den med i en radiogudstjänst i Esbo domkyrka. Den här helgen sjöng kören på 10 olika språk, bl a på zulu, hebreiska och koreanska. 

 

Välgörenhetskonsert i Andreaskyrkan

Den 18.4 höll kören en välgörenhetskonsert i Andreaskyrkan till förmån för projektet Combat malaria. 

 

Högmässa i Johannes församling

Söndagen den 12 april deltog vi i högmässan i Johanneskyrkan. Efteråt hade vi en samling med den kommande sommarens konfirmander. Carre Lönnqvist från FMS berättade om den mission Johannes församling bedriver. Kören lärde konfirmanderna ett par sånger från dess repertoar. 

 

Keikka på kulturcentrum Caisa

Årets andra keikka var den 21.3 på kulturcentret Caisa i Helsingfors. Det var en lyckad konsert där vi sjöng sånger på många olika språk, bl.a. kinesiska, hebreiska, swaili och engelska.

 

Övningstillfällen

Vi hade en övningsdag den 7.3 och en kväll den 20.3 i första hand för följande keikka som är den 21.3, men också för kommande evenemang under våren. Det var två bra övningar som gjorde oss säkrare på sångerna men som också förde oss närmare som kör.

 

Årets första övning och högmässan i Esbo domkyrka

Lördagen den 31.1 träffades vi för att ha årets första övning. På förmiddagen hade vi en trumworkshop med Toivo Hellberg och Anton Westerlund. Efter lunchpausen tog vi itu med sångerna. FMS har nu sitt fokus på Asien och således har Furaha också på sin repertoar en del asiatiska sånger.

På söndagen deltog Furaha i huvudhögmässan i Esbo domkyrka. Efteråt var det kyrkkaffe och kören sjöng även vid det här tillfället några sånger. Den här dagen inleddes insamlingen Gemensamt ansvar för krisdrabbade områden, vilket togs upp under kyrkkaffet. Kören fick mycket positiv feedback från hjärtliga församlingsanställda och medlemmar.

 

Decembers julkeikkor

Vi hade förmånen att få sjunga julsånger vid ett flertal gånger under december. Vi började de facto redan i slutet på november närmare bestämt på lilla jul, då vi samlades till en övning för att öva julsånger till våra många julkeikkor vi skulle få ha i december. Vi hade också en övningsdag i december för att riktigt få julsångerna att sitta.

Först var det finska missionssällskapets satsning för de vackraste julsångerna i kampen och på järnvägsstationen. Där Furahakören fick sjunga i kampen några vackra julsånger under en timme. Det var en trevlig stund då många fick höra oss sjunga då många var på vägghem från jobben.

Ungefär en vecka senare fick vi delta i ett det vackraste julsångerna evenemang som Petus församling ordnade i Hoplax kyrka. Det samlade en del människor trots att det var en vardagskväll mitt i december.

Redan följande dag fick vi sjunga igen, den här gången på julfesten för alla som jobbar på finska missionssällskapet både för finska och svenska sidan.

Alla tillfällen verkade vara uppskattade av publiken och det var även roligt och givande för oss som sjöng.

Vi vill önska alla i Furaha och alla furahavänner en Fridfull Jul och ett Välsignat Gott Nytt År 2015!

15.11.2014 40-års jubileum

Vi började kl 10 i Munkshöjdens kyrka med övning inför konserten vi hade på efermiddagen. Konserten var kl 15 och det hade samlat en liten åhörarskara som verkade tycka om det de fick höra. Vi hade även syskonen Romberg som gästartist.Efter konserten avnjöt vi en god festmåltid till trevligt program och samvaro. Dagen avslutades med en mässa med furahasånger.

Det var en lång dag, men mycket rolig och intressant där gamla furahor träffad varandra och de som nu sjunger i Furaha. Det är något speciellt med jubileum. Vi får tacka Herren för dessa 40 år och be om många välsignade år till.

25.10 Övningsdag

Vi hade en fin övningsdag, där vi övade sånger till jubileet. Förra dirigenten Jan var också med för att lära oss gamla furahasånger. Det var kul, många nya språk och ord men det är det som gör Furaha.

 

10-11.10 Övningen

Vi hade en fin övning, där vi övade sånger till jubileet. Vi hann även umgås, vilket skall få vara en del av Furaha. Vi fick även se ett roligt men informativt skådespel där vi fick veta mera om vad Furahakören är. Vi hade även glädjen att få ha med någon ny sångare och de nya som kom med i september kom även den här gången vilket är trevligt. Vi får tacka Herren för nya sångare och att Furaha får leva vidare.

Missionsfesten i Vasa 6-8.6 2014.

I början på juni samlades många människor från olika delar av Finland till FMS:s Missionsfest i Vasa för att få höra lite om hur det är på missionsfälten runt om i världen. Andra viktiga inslag är förståss gemenskapen och sången och musiken och det stod bland andra Furahakören och Loruvani Choir för.

Från Furahas sida var det 19 vuxna och 9 barn som hade möjlighet att vara med på missionsfesten. Så vi blev en liten men representativ kör. Vi sjöng vid ett flertal tillfällen både som ledare vid allsånger men också mera traditionellt uppträdande. Våra sånginslag välkomnades av publiken.